Windows door Linux vervangen

Microsoft heeft in 2020 is de ondersteuning van Windows 7 beëindigd. Computers met een 64-bits processor waarop Windows 7 kunnen (konden) draaien zijn bijna altijd geschikt om met Linux te gebruiken, bij voorkeur is de computer niet ouder dan 10 jaar. Dit besturingssysteem én de programma’s zijn gratis, worden door deskundige vrijwilligers, in toenemende mate werkzaam bij grote computer firma’s, ontworpen en onderhouden.

Het is een veilig systeem en geschikt om met Linux programma’s zoals office (Libre-office, uitwisselbaar met MS Office), mailprogramma (Thunderbird), webbrowser (Firefox, Chromium) geluid- en beeldsoftware te werken. Windows software kunt u niet meer (eenvoudig) gebruiken.

Tijdens een Repair Café kunnen wij een recente versie van Linux (Lubuntu 22.04 of Ubuntu 22.04) op uw computer zetten. Ter voorbereiding is het verstandig om bestanden die u wilt behouden te kopiëren naar een externe harde schijf of stick. Tijdens de installatie wordt de harde schijf gewist.

In de regel werkt Linux aanzienlijk sneller dan Windows; Linux belast de processor en de harde schijf veel minder.

Voor verder informatie zie: https://www.ubuntu-nl.org/       https://www.ubuntu.com/

Wilt u Linux op uw computer laten plaatsen mail (repaircafe.denhaag@gmail.com) dan wanneer u komt onder vermelding van de gegevens van uw computer (merk, model en liefst grootte van het werkgeheugen [RAM]).

Vindt u dit nog een te grote stap dan kunt u ook met een USB stick van tenminste 2 gb komen en zetten wij (L)Ubuntu op uw stick waarmee u dit besturingssysteem kunt uitproberen zonder iets te installeren. Met deze stick kunt u ook zelf de installatie uitvoeren. Graag vermelden in de e-mail.

Gaat het altijd goed? Nee, soms doet zich een probleem voor; meestal betreft dit het draadloze internet (WiFi). Dat is over het algemeen oplosbaar, maar vraagt wat meer tijd.