Nieuwsbrief Repair Café Den Haag maart 2016

Beste lezer,

Kijk, we doen natuurlijk altijd ons stinkende best bij al die Repair Café’s maar helaas is het zo dat veel producten gemaakt lijken te zijn om te worden vervangen, en niet gerepareerd. Ze zijn niet of nauwelijks te openen, kleine onderdelen kunnen niet vervangen worden of het geheel is zo fragiel dat een reparatie slechts een tijdelijk lapmiddel is. Herkent u dit? Dan kunt u dit nu melden bij het Meldpunt Kapotte Apparaten van Natuur & Milieu. Waarom? Om een goed beeld te krijgen van de apparaten die ons blijven teleurstellen en met deze informatie producenten, overheid en consumenten te beïnvloeden.

Ondeugdelijke apparaten of niet: we blijven natuurlijk gewoon repareren. En de komende maand doen we alweer voor het derde jaar op rij mee aan NL Doet: op zaterdag 12 maart tussen 11.00 en 13.00 houden we Repair Café bij buurthuis de Kronkel (Westeinde 425, 2512 KD, stadsdeel Centrum) en hopen we weer enkele nieuwe handige vrijwilligers te mogen verwelkomen. Meer info over deze NL Doet-klus vindt u hier. Bent (of kent) u nog iemand die handig is en wel eens wil kijken of dat wat is: repareren bij een Repair Café, aarzel dan niet en meldt u aan via NL doet. Verder is het een ‘gewoon’  Repair Café: de laptop met kuren, de cd-speler waarvan de lade niet meer opent, de jas met de uitgescheurde binnenzak, de stofzuiger die z’n snoer niet meer oprolt: ze zijn allemaal welkom.

En een gewoon Repair Café betekent tegenwoordig ook bijna altijd dat er enkele extra activiteiten worden aangeboden. Op 12 maart gaat het om:

  • Grafisch- en viltvormgever Anneke helpt u de (motten-)gaatjes in uw kleding vullen met vervilte wol. Geschikte stoffen zijn breisels, gehaakte materialen en andere stoffen met een enigszins open structuur. Ook vilt leent zich hier goed voor. Gaat het om een groot gat, of veel kleine gaatjes, dan kunt u ook de kunst af komen kijken en een reparatiesetje aanschaffen. Ook voor kinderen (en enthousiaste volwassenen) wordt het een feestje want zij kunnen tijdens het wachten, tegen een kleine vergoeding, een schilderijtje prikvilten.
  • Heeft u een tablet of smartphone maar bent u er nog niet echt vertrouwd mee en heeft u het gevoel ze niet optimaal te gebruiken? Tijdens ons Repair Café vindt ook een inloopspreekuur plaats waarbij u geholpen wordt meer uit deze apparaten te halen.

Drie weken later, op zaterdag 2 april tussen 11.00 en 13.00, zijn we te gast bij de Stadswerkplaats Loosduinen (Narcislaan 4, 2555 LT, stadsdeel Loosduinen). In een leegstaand schoolgebouw zijn sinds eind 2015 drie werkplaatsen gevestigd waar mensen de mogelijkheid geboden wordt uit nieuwe, maar vooral uit afgedankte, materialen meubels, fietsen en andere producten (lampenkappen, tassen, vogelhuisjes etc.) te maken en/of te repareren. Een missie die perfect aansluit op die van ons: Weggooien? Mooi niet! En ook op 2 april bieden we weer enkele extra activiteiten aan:

  • De winter was weliswaar mild (en er is in de regio Haaglanden niet of nauwelijks gestrooid) maar uw fiets verdient weliswaar toch wel wat extra onderhoud voor u weer lange tochten gaat maken. Leer van een fietskenner hoe u uw fiets ‘voorjaarsklaar’ maakt. Of wilt u nu wel eens zelf leren om fatsoenlijk een band te plakken? Ook dat kan op 2 april.
  • Bij het Repair Café houden we niet van verspilling, dus ook niet van het verspillen van energie. Tijdens het komende Repair Café wordt een (eenvoudige variant van) een Energy Party georganiseerd. Door het bijwonen van een Energy Party krijgen mensen inzicht in hun energieverbruik en wat ze er zelf aan kunnen doen om energie, en daarmee ook geld, te besparen. Interesse? Neem dan uw laatste energiejaarrekening mee naar het Repair Café en ga niet alleen naar huis met een gerepareerd apparaat of kledingstuk maar ook met nuttige tips om energie te besparen.

Zowel op 12 maart als op 2 april zal ook onze “Weggeeftafel” er zijn (voor NIET-kapotte spulletjes). Hier kunt u iets achterlaten waar u een ander mee hoopt blij te maken. Of wellicht vindt u er zelf iets waar u heel blij van wordt.

Uiteraard hopen we dat u tijdens beide Repair Cafés niet alleen voor de leuke extra activiteiten komt maar ook nog iets meeneemt dat gerepareerd moet worden. Onze reparateurs zullen dan, met uw hulp, hun best doen om het meegebrachte voorwerp een tweede leven te geven. En u steekt er wellicht ook nog wat van op zodat u een volgende keer het Repair Café misschien niet eens meer nodig heeft voor het succesvol uitvoeren van een reparatie. Reparatie (succes niet gegarandeerd) is gratis maar eventuele materiaalkosten moeten wel worden betaald. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de eigenaar.

Om teleurstelling, en onnodig gesleep en gesjouw met (zware) spullen, te voorkomen herinneren we bezoekers er bij deze nog eens aan dat zij slechts één product per categorie (elektra, textiel, overig) ter reparatie kunnen aanbieden. Alleen dan kunnen wij zoveel mogelijk verschillende mensen helpen. Bezoekers dienen er desalniettemin wel rekening mee te houden dat zij niet meteen aan de beurt zullen zijn en dat we bij grote drukte soms genoodzaakt zijn de inschrijving eerder te stoppen.

Meer informatie over het Repair Café van Den Haag kunt u vinden op onze website (hier vindt u ook informatie over de zelfstandige Repair Cafés in Haagse buurten) en ook op onze Facebook-pagina. Of kom langs op zondag 13 maart: die dag staan we namelijk, tussen 12.00 en 17.00, met een informatiestand op de Energiebeurs in het atrium van het Haagse stadhuis.

Met vriendelijke groet,

Esther

Namens Repair Café Den Haag

E-mailadres, Website, Facebook, Twitter, Repair Café nieuwsbrief