Nieuwsbrief repair Café september 2015

Beste lezer,

Afgelopen weekend zijn we weer van start gegaan met een goedbezocht Repair Café bij ANNA@RW47. Ook voor alle extra activiteiten was veel animo, al bleek op een gegeven moment dat alle wachtenden mee waren met de rondleiding door het bijzondere pand. Gelukkig konden we ze snel oppiepen! Ook bij het eerstvolgende Repair Café hebben we weer een paar extra’s voor u. Dat Repair Café is op zaterdag 19 september tussen 11.00 en 13.00 in de leslokalen nabij de stadsboerderij Herweijerhoeve in het Zuiderpark (Anna Polakweg 7, Escamp). Die dag heeft het Repair Café een extra groen randje. Niet alleen kunt u leren composteren maar u kunt helpen bij de vergroening van de stad door een (tuin)tegel te komen ruilen voor een plant.

2015 is het internationale jaar van de bodem waarin wereldwijd veel aandacht wordt besteed aan het belang van een gezonde bodem. Composteren past daar goed bij. Zou u uw groenafval wel willen composteren maar vreest u dat het moeilijk is of uw tuin te klein? Of dat het vreselijk gaat stinken en tot overlast leidt? Tijdens het Repair Café op 19 september kunt u leren hoe u groente- fruit- en tuinafval tot compost kunt verwerken. Er zullen twee docenten van Natuur- en Milieueducatie aanwezig zijn om al uw vragen te beantwoorden. Op het terrein in het Zuiderpark staan een aantal voorbeeldcompostbakken. U kunt daar een kijkje nemen als u thuis wilt composteren. De aanwezige docenten kunnen uitleggen wat de voor- en nadelen van de diverse bakken zijn.

Ook verwelkomen we het Haags Milieucentrum in het kader van Operatie Steenbreek. Neemt u van huis een tegel mee dan krijgt u daar een plant voor terug. Met Operatie Steenbreek stimuleert het Haags Milieucentrum het vergroenen van Haagse tuinen. Een groene tuin heeft immers vele voordelen. Niet alleen nodigt groen kinderen uit tot spannende ontdekkingstochten en brengt het ouderen verkoeling in de hitte, ook is een groene stad aantrekkelijker voor vlinders, zweefvliegen en bijen. Daarnaast helpen groene tuinen bij het verwerken van regenwater: geen overbodige luxe want in een versteende stad hebben riolen het zwaar bij flinke hoosbuien.

Maar zoals gezegd wordt er natuurlijk ook gewoon gerepareerd op 19 september: onze reparateurs zullen zich weer met plezier en geduld over de meest uiteenlopende kapotte items buigen, hierin bijgestaan door de eigenaars die zo ook het een en ander opsteken en de volgende keer wellicht het Repair Café helemaal niet meer nodig hebben voor het succesvol uitvoeren van een reparatie. Reparatie (succes niet gegarandeerd) is gratis maar eventuele materiaalkosten moeten wel worden betaald. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de eigenaar. En u weet het: helaas zijn we bij grote drukte soms genoodzaakt om de inschrijving voortijdig te stoppen.

Ook willen we nog even uw aandacht voor een bijzonder Haags initiatief: Haagse Krach 1000. Via dit initiatief komen 1000 stadsgenoten op zaterdag 31 oktober bij elkaar, aan 100 tafels van 10 personen,  om samen voorstellen voor een nog mooier, schoner en leefbaarder Den Haag te maken. Vanuit het motto ‘Een stabiele democratie door loterij’ worden willekeurige Hagenaars en Hagenezen uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijeenkomst. De uitnodigingen worden begin oktober verstuurd. Wilt u niet wachten tot u (misschien) een uitnodiging ontvangt? Aarzel dan niet en meld u aan voor de reservelijst of als vrijwilliger via de website van Haagse Krach 1000.

En u weet het: in steeds meer Haagse wijken worden met regelmaat (of juist zonder regelmaat) Repair Cafés georganiseerd. De komende maand kunt u met uw kapotte huisraad ook terecht bij vele Haagse repareervrienden:

  • zaterdag 5 september, 11.00-13.00 (Repair Café Stationsbuurt, buurthuis de Sprong, Paviljoensgracht 33);
  • zaterdag 12 september, 11.00-13.00 (Repair Café Transvaal, Paardenbergstraat 1);
  • zaterdag 12 september, 11.00-13.00 (Repair Café Westeinde, Westeinde 425);
  • donderdag 17 september, 14.00-16.00 (Repair Café Laak, Jonckbloetplein 24);
  • zaterdag 19 september, 13.00-15.00 (Repair Café Stationsbuurt, buurthuis Parada, Van Limburg Stirumstraat 280);
  • zaterdag 26 september, 10.00-14.00 (Repareercafé Mariahoeve, Hofzichtlaan 115);
  • zaterdag 26 september, 11.00-13.00 (Repair Café Bezuidenhout-West, Jan van Riebeekplein 90).

Rest mij nog u een prettige avond te wensen. Tot repareers!

Met vriendelijke groet,
Esther
Namens Repair Café Den Haag

E-mailadres, Website, Facebook, Twitter, Repair Café nieuwsbrief