Nederland in Top e-afval

Voorlopig nog genoeg werk voor Repair Cafés

NRCNEXT 5 mei 2015

ELEKTRONISCH AFVALe-afval
Nederlander produceert jaarlijks 23,3 kg ‘e-waste’

AMSTERDAM Nederlanders produceren jaarlijks per hoofd van de bevolking 23,3 kilo elektronisch afval (‘e-waste’). Daarmee behoort Nederland tot de wereldtop van vervuilers. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van de Verenigde Naties. Alleen in Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk produceren inwoners nog meer elektronisch afval. In absolute  getallen zijn de grootste producenten van e-waste de Verenigde Staten en China, samen goed voor 32  procent van het wereldtotaal. De totale wereldwijde hoeveelheid e-waste is 41,8 miljard kilo. Daarvan wordt volgens de VN 6,5 miljard kilo gedocumenteerd en gerecycled.