Voedsel weggooien? Mooi niet!

Onze Hannah in actie
Onze Hannah in actie

Afgelopen zaterdag werden we voor de tweede keer dit jaar warm verwelkomd door het team van wijkcentrum de Hyacint in de Bloemenbuurt. Met twee naaisters en maar liefst negen technische reparateurs zaten we goed in de vrijwilligers waardoor we zonder problemen, en zonder extreme wachttijden, een kleine 40 reparaties hebben kunnen doen. En er zaten ook vandaag weer mooie reparaties bij!

 

Theo (l) en Pieter (r) zien het licht
Theo (l) en Pieter (r) zien het licht

Zo kan Theo tevreden terugkijken op de reddingsactie van een espressomachine. Na negen jaar trouwe dienst merkte de eigenaar dat hij steeds harder op de knoppen moest drukken om de machine aan te zetten. Eenmaal aan deed de machine het nog prima. Het klonk als een kwestie van ‘even’ de contactjes schoonmaken. Maar ja, hoe doe je dat als zo’n machine in elkaar is gezet met van die onmogelijke schroefjes waar je nauwelijks grip op kunt krijgen? Nou, met engelengeduld en slim gebruik van een eenvoudig metalen staafje dus! En om het feest compleet te maken heeft Theo na het reinigen van de contactjes de machine met kruiskopschroefjes weer in elkaar gezet zodat deze bij een volgend mankement wel zonder problemen geopend kan worden. Maar stiekem hopen we natuurlijk dat deze espressomachine er weer negen jaar tegenaan kan.

Dit paardje maakt weer muziek!
Dit paardje maakt weer muziek!

Naast de vele koffiezetapparaten werden er vandaag ook weer bijzondere items ter reparatie aangeboden. Wat te denken van een net niet vooroorlogs broodrooster, een perforator, een stoomborstel en sieraden zoals een ketting en een ring? En Willem heeft onze jongste klant van de dag en haar moeder blij weten te maken door haar favoriete muziekdoosje, verborgen in een knuffel, te repareren. Ook Hannah en Nicolette kregen geen kans zich te vervelen vandaag en hebben meerdere klanten, waaronder ondergetekende, weer blij weten te maken met hun naaikunsten.

Amber werft deelnemers voor de 'Food Battle'
Amber werft deelnemers voor de ‘Food Battle’

En terwijl er overal druk gerepareerd werd sprak Amber in het kader van de Food Battle Haaglanden met wachtende bezoekers over het voorkomen van voedselverspilling. Het motto van het Repair Café (Weggooien? Mooi niet!) geldt immers ook voor eten. Tijdens de Food Battle, die van 27 oktober tot 16 november duurt, houden deelnemers bij hoeveel voedsel er in hun huishouden wordt weggegooid en ontvangen ze tips om voedselverspilling te voorkomen. Dankzij de nieuwe aanmeldingen is de Food Battle Haaglanden ondertussen met ruim 50 Hagenaars van start gegaan!