Kick-off van het najaarsseizoen bij het Vadercentrum Adam

DSC05832Na een welverdiende zomerstop was het in september de hoogste tijd om weer van start te gaan met het Haagse Repair Café. Op donderdagavond 12 september werden we ontvangen door de vele vrijwilligers van het Vadercentrum Adam aan het Jonckbloetplein (Laak) en wat hebben we genoten van de weldadige gastvrijheid!

Zelf begonnen we bepaald niet ontspannen aan de avond want er waren dit keer maar weinig reparateurs beschikbaar en dat, terwijl meteen duidelijk was dat er weer veel bezoekers op het Repair Café waren afgekomen. Ook was bij het laatste transport van ons gereedschap iets misgegaan waardoor we slechts beperkt materiaal beschikbaar hadden (ons gereedschap is ondertussen weer terecht). Gelukkig werd voor iedereen de hele avond heerlijke chai geschonken en bleek de houding van ‘samen-de-schouders-eronder’ aanstekelijk te werken.

Zelden heb ik bezoekers van het Repair Café zo goed mee zien klussen als tijdens deze avond. Een prachtig voorbeeld hiervan was de kaassnijmachine (voor zachte kazen als brie) waarvan het snoer maar liefst op twee plekken was gebroken. Alsof ze al jaren een team vormden werd deze machine vakkundig en met succes door Huib en onze klant samen gerepareerd.

3

Omdat ze met weinigen waren vanavond moesten alle vrijwilligers flink aanpoten maar kregen daarbij uit allerlei hoeken hulp: zo kroop John (partner van naaister Nicolette) spontaan achter de reparatietafel en heeft hij meerdere reparaties, waaronder van een fiets, kunnen uitvoeren. Ook een vrijwilliger van het Vadercentrum kreeg jeukende vingers en stortte zich op de reparatie van een cassettedeck. Helaas bleek het cassettedeck ter ziele (een klap gekregen tijdens een verhuizing?), want ja, niet álles kan weer worden gemaakt.

P1090068Zoals bekend bestaat het leeuwendeel van voorwerpen die ter reparatie worden aangeboden uit elektrische apparaten. Het is dan ook leuk om af en toe heel andersoortige voorwerpen langs te zien komen. Zo kroop Eko even in de huid van een meubelmaker en heeft hij de poot van een oud houten bijzettafeltje met zorg gerepareerd. Ook een koekenpan waarvan de steel was losgeschoten kan, hopelijk, weer jaren met plezier gebruikt worden door deze blije klant.

We kijken dan ook tevreden terug op deze drukke avond bij het zo gastvrije en gezellige Vadercentrum Adam. Een samenwerking die naar meer smaakt: deze handdruk bezegelt de komst van Cis met de RepairKid-bus naar een vader-en-kind-knutselworkshop bij het vadercentrum.

4