Het Repair Café van 2 maart 2013

de inschrijfbalieKWat ís het weer druk, op het Repair Café van 2 maart. Zeker vijftig eigenaren van defecte producten weten de weg naar het afgelegen industriegebied Kerketuinen te vinden, waar het Repair Café gastvrijheid geniet bij de Kringloopbouwmarkt. Al een half uur voor aanvang melden de eersten zich, en pas een uur na de officiële sluitingstijd zal de laatste weer weggaan.

Een ijzersterk teamKIn de tussenliggende 3½ uur krijgen de reparateurs heel wat verschillende producten onder handen. Consumenten-elektronica is ook vandaag weer goed vertegenwoordigd. Midisets, draagbare radio’s, videorecorders, dvd-spelers, ze passeren allemaal de revue. Apparaten met een slede – zoals videorecorders en dvd-spelers – hebben nogal eens de neiging die binnen te houden. “Het is een beetje van, hoever wil je gaan met openschroeven?”, zegt de nieuwe vrijwilliger Wouter terwijl hij de slede van een video-apparaat demonteert. En met succes, zoals even later blijkt.

sandorDe herstelpoging van een cd-speler met een vergelijkbaar euvel is minder succesvol: “De hele kast is krom”, merkt reparateur Theo op.

Ondertussen heeft zijn collega Bing de antenne van een draagbare radio weer vast weten te zetten. “Maar wel voorzichtig ermee zijn, want het is fragiel”, drukt hij de eigenares op het hart.

Ook huishoudelijke artikelen worden weer in groten getale aangeleverd. Zoals het onvermijdelijke broodrooster, dat helaas niet gerepareerd kan worden. In de enorme verzameling schroevendraaiers en schroefbits waarover het Repair Café beschikt, is er niet één die past.

steekwagentjeBeter vergaat het de elektrische oven, die op een steekwagen aangevoerd wordt en die als euvel heeft dat-ie er elke keer na een minuut of tien mee ophoudt. “Waarschijnlijk de oververhittingsbeveiliging”, luidt de voorlopige diagnose.

Dan komen twee lampen op tafel die extreem van elkaar verschillen: een oude koperen hanglamp met imitatiekaarsen en een robuust rubberen tuinsnoer met gekleurde gloeilampen.

ouderwetse lamp2De hanglamp blijkt tweedehands gekocht. De kersverse eigenares zag dat er een heel oud snoer in zat en besloot het zekere voor het onzekere te nemen. Heel verstandig! Het vervangen van het oude snoer door een nieuw is voor Theo een fluitje van een cent.

De oorzaak van het niet-functioneren van het lichtsnoer blijkt een draadbreuk te zijn. Een klein stukje inkorten van het snoer volstaat om het probleem op te lossen.

En ook de twee klokken die worden aangeboden verschillen als dag en nacht. Enerzijds een modern plastic klokje met een kapot uurwerk dat in een handomdraai vervangen kan worden. “Bij hobbywinkels te koop”, verzekert Theo. Voorzichtig de wijzers overzetten en dan is-ie gemaakt.”zonder striptang gaat het ook

Anderzijds een glimmende metalen, elektrische klok waaraan de eigenares sterk emotioneel gehecht is. Ondanks de inspanningen van het Repair Café lukt het helaas niet om hem weer aan de praat te krijgen. Mevrouw besluit om hem dan gewoon maar weer op de kast te zetten, niet als indicatie van de tijd maar als aandenken aan haar man zaliger.

Vanwege de grote drukte blijkt het jammer genoeg ook nu weer niet mogelijk om iedereen te helpen. Gelukkig is er over anderhalve week alwéér een Repair Café: op 16 maart van 11.00-13.00 uur in Stadsboerderij ‘t Waaygat, Havenkade 75 (Scheveningen).