17 november, Stadsboerderij De Molenweide, drukdrukdruk…

Ik (Cis) was een klein kwartiertje te laat, want het OV hielp niet echt mee, maar toen ik arriveerde was het al een drukte van belang. De gastvrouwen hadden het druk met reparaties in te schrijven en alle aanwezige vrijwillige reparateurs waren al bezig met een aangeleverd object met bijbehorende cliënt. De koffie en thee waren al gevonden en er werd al lekker aan koekjes geknabbeld. De ruimte was iets anders dan wat ik tot dusverre bij een Stadsboerderij had gezien. Deze boerderij had een apart lokaal voor dit soort evenementen. Er was ook iets vreemds gaande. Er liepen mensen met apparatuur rond, die niet gerepareerd moest worden. Een filmcamera, een microfoon…? Wat was er aan de hand?
Het bleek voor De Molenweide een grote dag. De Haagse wethouder Karsten Klein kwam met een speciale bedoeling langs op deze zaterdag. De Stadsboerderij kreeg namelijk het etiket ‘Buurthuis van de Toekomst’, in de vorm van een heus bordje, dat (met een beetje hulp) op de buitendeur werd bevestigd door de wethouder zelf. Voor de Stadsboerderij een goed ding, want daardoor zullen zij een grotere rol kunnen gaan spelen in de wijk (Laakkwartier). Wij feliciteren dan ook graag de Stadsboerderij met dit predikaat.
Amber van der Lans, coördinator van Repair Café Den Haag, werd voor de gelegenheid geïnterviewd en legde voor de camera even haarfijn uit hoe het principe van het RC in zijn werk gaat. Er waren een paar politieagenten aanwezig, waaronder ook de twitterende wijkagent.
Toch had de drukte niet alleen te maken met het feit dat de wethouder aanwezig was… er zijn maar liefst 35 reparaties gedaan in de 2 uurtjes van deze RC-bijeenkomst. Een record aantal! Natuurlijk kon niet alles ook daadwerkelijk gerepareerd worden. Een aantal zaken belanden bij nader inzien toch in de Wecycle-bak.
Natuurlijk waren er deze keer ook weer stofzuigers en koffiezetapparaten te repareren… Er waren deze keer echter ook heel bijzondere objecten bij! Wat te denken van de prachtige, oude typemachine, waarvan het lint steeds bleef steken… Het probleem kon, gelukkig, naar tevredenheid worden opgelost! Heel bijzonder vond ik persoonlijk het 53 jaar oude speelgoedfornuisje. Het was nogal een klus om het open te krijgen en dat moest wel, om te zien waarom het niet meer heet genoeg werd om pannekoekjes op te bakken… er bleek een verwarmingselement kapot te zijn en dat kon natuurlijk niet zomaar vervangen worden. Ik ben heel benieuwd of de eigenaresse er nog in geslaagd is ergens een dergelijk element te pakken te krijgen… Verder was het ook heel leuk om nu eens even van dichtbij te kunnen zien, hoe solderen nu eigenlijk moet. Nu kan ik het ook zelf en zal ik bij de eerstvolgende poging niet (weer) mijn vingers branden!

Afijn,  de vrijwilligers waren pas tegen 3 uur klaar met alle reparaties. Het was een drukbezochte, zeer geslaagde en bovenal gezellige bijeenkomst.

Meer foto’s bekijken? Bezoek onze Facebook-pagina en ‘vindt ‘m leuk’! Klik hier.