Repair Café op de Haagse Energiebeurs 2012

Het atrium van het Haagse stadhuis is geen voor de hand liggende plek voor het Repair Café, dat zijn ‘natuurlijke habitat’ heeft in stadsboerderijen. Toch was de Energiebeurs 2012 een goede aanleiding om in het IJspaleis neer te strijken. Door producten te repareren in plaats van ze af te danken en te vervangen door nieuwe, wordt immers een hoop energie bespaard. En energiebesparing, dát was waarin de bezoekers van deze beurs geïnteresseerd waren.

Om twaalf uur, bij opening van de Energiebeurs, had zich al een grote groep bezoekers voor het stadhuis verzameld. Prompt kwamen die vast te zitten in de elektrische draaideur, maar ze werden rap bevrijd en verder liep het op rolletjes.

Het waren weer vooral elektrische apparaten die ter reparatie werden aangeboden. Zoals twee transistorradio’s (tegelijkertijd), het bijna onvermijdelijke Senseo-apparaat, de onvermijdelijke stofzuiger, en ook de videorecorder mocht niet ontbreken. De eigenaar wilde juist zijn videobanden gaan digitaliseren toen het apparaat bleef hangen.

Reparateur Stef kon zijn reparatiekunsten botvieren op een magnetron en vervolgens op een zaagmachine. Collega Huib was intussen aan het worstelen om een Canon Pixma all-in-one open te krijgen. De gecombineerde printer-scanner-copier had het ineens begeven, zoals deze machines – of ze nu veel gebruikt worden of weinig – wel vaker na een paar jaar doen.

“Sommige apparaten zijn écht nauwelijks open te krijgen”, verwoordde Huib de frustaties van de moderne consument. “Probeer maar wat, hij is tóch al kapot”, vond de onfortuinlijke eigenaar.

Open ging de printer inderdaad, maar ondanks assistentie van twee mede-reparateurs lukte het niet om hem weer in elkaar te zetten. Tóch maar een nieuwe printer, dus…

Niet alles was elektrisch: Ernst kreeg een pendule voor z’n neus, terwijl onze nieuwe reparateur Rob een fiets onder handen nam.

Ook de twee naaisters hoefden zich niet te vervelen, hoewel Hannah vooral bezig is geweest uit te vogelen hoe dat schattige kleine naaimachientje werkte.

Náást de naaisters gebeurden heel andere dingen met kleding. Daar was een groep kinderen onder leiding van Cis bezig afgedankte kleding te pimpen – waarbij ‘pimpen’ door diverse kinderen werd opgevat als vol met verf smeren. Hoe dan ook: gezellig was het wél!

Het volgende Repair Café is zaterdag 20 oktober van 11.00-13.00 uur in stadsboerderij de Woelige Stal, Herman Costerstraat 80.