Een nazomers, en smakelijk, Repair Café in Loosduinen

Het Haagse Repair Café kreeg 15 september een warm ontvangst in stadsboerderij ‘de Kakelhof’ waar het eerste Repair Café na de zomerstop werd gehouden. Opnieuw waren de weergoden ons gunstig gezind (we beginnen het al bijna gewoon te vinden) en konden de reparatietafels buiten in de zon worden opgesteld.

De dag begon meteen goed met een Gazelle-fiets die door een buurtgenoot aan de stadsboerderij werd gedoneerd. De Kakelhof herbergt namelijk, tijdelijk, ook een kringloopwinkel. Deze is ontstaan vanwege het grote succes van de WeCycle-bakken bij deze stadsboerderij. Daar werden niet alleen kapotte maar ook veel nog prima functionerende spullen ingeleverd. Door deze voor een klein bedrag te verkopen aan andere buurtgenoten is de Kakelhof geld gaan inzamelen voor de Guusje Nederhorst Foundation. Van het een komt zoals gebruikelijk het ander en ondertussen ontvangt de Kakelhof met regelmaat overbodig geworden huisraad van buurtgenoten. Reparateur Bing heeft de bovengenoemde fiets bekeken en los van het advies er nieuwe banden op te (laten) zetten is het volgens hem nog een prima fiets waar iemand nog vele fietskilometers plezier aan kan beleven.

Zoals gebruikelijk lag ook vandaag de nadruk op elektronica (overigens geen waterkoker dit keer: een unicum). Gelukkig was er een sterk team van vrijwilligers, inclusief twee nieuwe gedreven experts Maarten en Joeri. Daarnaast boften we dat één van de bezoekers zelf behoorlijk handig was en zo vriendelijk was om z’n handen uit de mouwen te steken en bij meerdere reparaties te helpen.

Er kwam een prachtige oude Philips-radio langs die waarschijnlijk nog daadwerkelijk in Eindhoven in elkaar was gezet en die het na jaren trouwe dienst had begeven. Helaas viel veel van de overige meegebrachte elektronica in de categorie ‘ontworpen-om-het-vlak-na-afloop-van-de-garantieperiode-te-begeven’. Als treurig dieptepunt kan de stofzuiger, één van de drie vandaag, worden genoemd die een week na aanschaf begon te brommen en stinken. Helaas had de eigenaar geen aankoopbon meer en dus ook geen garantie. Tijdens het Repair Café bleek deze splinternieuwe stofzuiger versleten koolstofborstels te hebben! Hoop is er overigens nog wel voor de eigenaar: de vrijwilligers zijn begonnen met een poging tot kruisbestuiving. Het snoer van de ‘nieuwe‘ stofzuiger gaat bevestigd worden aan een andere ingebrachte stofzuiger waarvan alleen het snoer kapot was. Met een beetje geluk kan van twee kapotte stofzuigers dan nog één functionerende stofzuiger worden gemaakt.

Bezoekers en vrijwilligers werden deze zonnige zaterdag ook nog eens culinair verwend: Vera van de jonge start-up MijnCake had een overheerlijke worteltaart en pindakaas-banaankoekjes gebakken. Heb je dit Repair Café gemist? Dan heb je nog een kans om je spullen te (laten) repareren en kennis te maken met de baksels van MijnCake op zondagmiddag 7 oktober tussen 12.00 en 16.00. Zowel het Repair Café als MijnCake zullen die middag aanwezig zijn tijdens de energiebeurs in het atrium van het Haagse stadhuis.