Repair Café aan de Mient

De WeCycle-bak vóór het Repair Café

Het Repair Café van 16 juni is weer zo’n bijeenkomst waarvoor mensen al vóór openingstijd in de rij staan. De Gagelhoeve, de stadsboerderij waar dit café gehouden wordt, is vrij klein, maar gelukkig zijn de weersomstandigheden dermate goed dat de naaisters hun tafel buiten kunnen zetten.

Maar druk hebben de dames het ook dit keer niet. Het aanbod aan kapotte kleding is in Den Haag nooit hoog, kunnen we inmiddels – na een halfjaar Repair Cafees – wel concluderen.

Hoe anders is dat met elektrische apparatuur. Ook dit keer vormt dat weer de hoofdmoot. Gelukkig zijn er vandaag maar liefst drie reparateurs op dat gebied aanwezig – en vanaf 12.00 uur zelfs vier – maar toch lopen de wachttijden flink op. Diverse bezoekers besluiten maar even van het mooie weer te gaan genieten totdat ze aan de beurt zijn.

En wat brengen zij zoal mee? We zien een scheerapparaat terug dat al eerder gerepareerd was maar het toch weer begeven had. Er wordt een nieuwe reparatiepoging ondernomen. En nóg een scheerapparaat. De onvermijdelijke keukenmachine, en dat die zodanig geconstrueerd is dat hij onmogelijk geopend kan worden, is inmiddels ook niets nieuws meer.

Repareren jullie ook kapotte eieren?

De onfortuinlijke eigenares was op het Repair Café attent gemaakt via de New York Times! Ook haar ovendeur, waarvan de handgreep was losgelaten, kan niet ter plekke gemaakt worden, maar reparateur Bing neemt hem mee naar huis om het daar met hittebestendige lijm te gaan proberen.

Natuurlijk komt er ook weer een waterkoker op tafel, en diverse stofzuigers. De eigenaar van één ervan – een Braun – was over het snoer gestruikeld zodat dit losgeschoten was. De reparateurs beschikken over een uitgebreide verzameling schroevendraaiers, maar helaas blijkt dat het apparaat onmo-gelijk opengemaakt kan worden. Het verdwijnt ter plekke in de WeCycle-bak. Wat nou, cradle to cradle?!

Dat de langspeelplaat weer in de gratie is, blijkt uit het toenemende aanbod aan defecte grammofoons. Dit keer maar liefst twee stuks. Reparateur Andi is van de cd-generatie, maar ook hulp van zijn oudere collega Huib mag helaas niet baten om de eerste grammofoon – die qua toerental meer op een centrifuge lijkt – af te remmen.

De fietsenmaker is ook druk aan het werk

Huib krijgt een uur later een herkansing. De klacht luidt dat de pick-up (voor de jongere lezertjes: dat is hetzelfde als een grammofoon, een apparaat waarmee je langspeelplaten oftewel lp’s kunt afspelen) nauwelijks geluid voortbrengt. Huib wil het apparaat best even onder zoeken, maar denkt dat het probleem eerder in de versterker gezocht moet worden: “Met zo’n pick-up kan niet veel mis zijn.” De eigenares krijgt het advies het apparaat eens op een andere versterker aan te sluiten.

De elektroreparateurs zijn nauwelijks klaar met het ene artikel, of het volgende dient zich alweer aan. Hogedrukreinigers zijn in het Repair Café geen zeldzaamheid meer, ditmaal zijn het er twee. Ook een beertender wordt op de tafel gezet, maar daarvandaan kan hij linea recta de WeCycle-bak in: niet te repareren.

Computerspecialist Sandor werkt inmiddels met engelengeduld meer dan een uur aan eenzelfde pc. Bij een eerder bezoek bleek de voeding kapot te zijn, maar na installatie van een nieuwe voeding traden helaas meer problemen aan het licht.

Gelukkig zijn er ook ditmaal wat krenten in de pap te vinden: twee defecte artikelen verwijzen naar een tijdperk waar de termen servo controlled en integrated circuits nog science-fiction waren. De oude staartklok en een kleurig stuk blikken speelgoed werken allebei met een opwindmechaniek. En ja, ook dat kan kapot.

Het volgende Repair Café

De WeCycle-bak ná het Repair Café, deze spullen zijn groter dan de bedoeling is.

Het Repair Café is met vakantie tot zaterdag 15 september.

Dan kunt u van 11.00-13.00 uur terecht in stadsboerderij de Kakelhof, Puccini-straat 215.