Een geslaagd Repair Café in de schijnwerpers

Reparateurs en bezoekers die geïnterviewd worden door een journalist van de internationale nieuwszender Al Jazeera terwijl de cameraman druk aan het filmen is. Een kleine dertig reparatie- verzoeken verdeeld over de verschillende categorieën waardoor alle reparateurs in een lekker tempo kunnen werken. Stralende ogen van bezoekers die erg opgetogen zijn over het, soms onverwachte, succes van de reparatie. Het lijdt kortom geen enkele twijfel: het Repair Café van dinsdag 29 mei kan in alle opzichten geslaagd worden genoemd.

Op uitnodiging van het buurtcentrum de Wiekslag was het Repair Café Den Haag deze dinsdagmiddag neergestreken in dit actieve buurtcentrum te Loosduinen. Hier worden geregeld activiteiten georganiseerd voor, oudere, buurtgenoten die behoefte hebben aan wat aanspraak. Het Repair Café voorzag goed in die behoefte want trok vele buurtbewoners, én Al Jazeera dus, naar de Wiekslag.

Natuurlijk werd er niet allen gepraat en gefilmd maar vooral ook druk gerepareerd in Loosduinen. Verschillende oude klokjes, waar de meeste horlogemakers geen tijd meer aan willen besteden, tikken de tijd nu weer weg. Een naaimachine is grondig schoongemaakt en is klaar voor een tweede leven. Hetzelfde geldt voor een contactdoos. Naaister Sophia is vlijtig bezig geweest met het repareren van de rits van een jas, het optisch wegwerken van een rits die wel sluit maar toch open lijkt te staan en het inkorten van verschillende broeken.

Bijzondere voorwerpen die deze middag met succes zijn gerepareerd zijn onder andere de militaire schep die door Stef onder handen is genomen en nu wel weer vastklikt wanneer hij wordt opengeklapt (“Meneer, u wilt niet weten hoe blij ik hier mee ben”). Zeer opgetogen was ook de eigenaresse van de twee balkonlampjes met zonnecollectoren. Door kapotte en vastgeroeste schakelaars stonden deze lampjes in feite standaard uit. Reparateur Boyd heeft, onder andere met behulp van de soldeerbout, dit euvel kunnen verhelpen. Bij bestudering van een oude filmprojector bleek dat de film fout op de spoel zat waardoor de projector niet meer functioneerde. Dierbare oude filmopnamen kunnen ondertussen wel weer bekeken worden.

 

Helaas kon niet alles gerepareerd worden: van de haarföhn die werd gebracht was een wiek van de ventilator afgebroken en omdat deze wiek heet wordt tijdens het gebruik van de föhn zou deze alleen met speciale lijm eventueel nog gemaakt kunnen worden. Ook de twee waterkokers (wat zien we die vaak!) die vandaag werden gebracht konden de reparateurs niet meer aan de praat krijgen. Een ingebracht koffiezet- apparaat viel gelukkig nog onder de garantie en gaat terug naar de fabrikant.

Het Repair Café staat internationaal in de schijnwerpers. Na het recente artikel in de New York Times was er tijdens dit Repair Café dus een ploeg van Al Jazeera aanwezig. Zij maakten een sfeerimpressie, interviewden Repair Café-initiatiefnemer Martine Postma, enkele van de Haagse reparateurs alsmede enkele bezoekers van dit Repair Café. Zodra hun item online staat zullen wij dit uiteraard laten weten.