Defecte duo’s in Scheveningen

Het Repair Café van 21 april was weer druk- bezocht. Al om even voor tien uur kwam er een taxibusje aanrijden, met daarin een dame uit de Haagse binnenstad en een defecte naaimachine. Helaas voor haar startte het Repair Café pas om elf uur en waren de voor- bereidingen nog in volle gang toen ze zich meldde. Maar ze was natuurlijk wel als eerste aan de beurt.

Zoals in elke stadsboerderij staan ook in het Waaygat Wecycle-bakken, voor afgedankte elektrische apparaten. Die bewezen vandaag goede diensten. Met de pc-onderdelen die hij er vond kon computerreparateur Sandor bijna een werkende pc bouwen. Het enige dat ontbrak was een harddisk met besturingssysteem. De andere reparateurs haalden wat snoeren uit de bakken.

Dit Repair Café stond vooral in het teken van waterkokers en naaimachines. Eén water- koker belandde helaas in de Wecycle- bak, een tweede van hetzelfde merk en model kon niet gerepareerd worden. Maar hij deed het nog wel en na wat goed advies ging het apparaat mee terug naar huis.

Eén van de twee naaimachines was helaas niet te repareren, doordat een onvervangbaar plastic onderdeel was afgebroken. De tweede was heel snel weer aan het zoemen nadat reparateur John hem wat olie had gegeven. De eigenares kan weer heerlijk naaien en verstellen.

Bijzondere apparaten waren dit keer twee papierversnipperaars (ook die kwamen in paren). De eerste was alleen vuil, de tweede was echt goed kapot. Het tandwiel was totaal kapot getrokken door de sterke motor. De eigenaar kreeg het advies nieuwe onderdelen te bestellen bij de fabrikant en dan terug te komen.

Ook de eigenaren van een halogeenlamp en een tosti-ijzer keerden met dat advies huiswaarts. Die melden zich misschien weer bij het volgende Repair Café, zoals we dit keer de computer met defecte voeding uit het vorige café terugzagen. De eigenares had een nieuwe voeding aangeschaft, maar helaas bleek er meer mis te zijn. Ondanks de toewijding en het geduld van Sandor is de reparatie nog niet voltooid en komt de pc misschien nog een keer terug.

De reparateur voor mechanische problemen ontfermde zich over twee (inderdaad, ook hier!) stofzuigers. De eigenares van de ene was bang dat er een wieltje was afgebroken, maar gelukkig hoefde dat er alleen maar in terug geklikt te worden. De andere stofzuiger vroeg meer inspanning. Toch heeft de reparateur ook nog een mooie ouderwetse klok en wat andere spullen kunnen repareren.

Voor de naaister was het deze keer een stuk rustiger dan vorige keer, maar daardoor kon er wel heel precies gewerkt worden.

Om 13.00 (de eigenlijke eindtijd) uur resteerden nog wat kleine klusjes, waaronder een kinderfietsje.

Maar om kwart over één zaten de vrijwilligers tevreden aan de krentenbollen en koffie – zeker verdiend, na de ruim dertig reparaties die ze achter de rug hadden.