Vrouwencafé in de Schilderswijk

Datum: 17 Maart 2012

Het begint langzamerhand traditie te worden: al ruim voor aanvang van het Repair Café staat er een flinke rij voor de deur, zodat besloten wordt om maar te beginnen. Het wordt al snel vol in de niet al te grote ruimte van stadsboerderij De Schildershoeve. Opmerkelijk is dat het vooral vrouwen zijn die zich vandaag melden. Zelfs twee van de drie computers worden door vrouwen binnengebracht. De computer- deskundige kan helaas weinig anders voor ze doen dan constateren dat de voeding het begeven heeft. Dat wordt dus een nieuwe voeding aanschaffen, die hij vervolgens met alle liefde in de pc wil monteren. De derde pc heeft als probleem dat MSOffice niet meer functioneert. De eigenaar krijgt het advies om maar over te stappen op het prima, gratis alternatief OpenOffice.

Ook vandaag zijn het weer elektrische apparaten die het meest aangeboden worden – en die de meeste tijd vergen. De defecte cd-speler wordt helemaal uit elkaar gehaald, maar wat de reparateur ook probeert: er beweegt helemaal níets als er spanning op gezet wordt. Die is echt ter ziele, moet de conclusie luiden. Beter vergaat het de voorloper van dit apparaat: een platenspeler waarvan de arm niet zakt. De eigenares hoopt vurig dat-ie gerepareerd kan worden, want, zegt ze: “Ik ben erg tegen verkwisting.” Haar wens wordt verhoord. Dat geldt helaas weer niet voor de eigenares van een wel héél kleine digitale camera. De reparateurs vinden het niet verantwoord om een poging te wagen. Een mini-naaimachine die van tijd tot tijd vastloopt wordt door reparateur Huib – hoewel hij nog nooit eerder zo’n machientje gezien heeft – wél van z’n klacht afgeholpen. Een camerateam van Haagsedingen.nl is inmiddels gearriveerd om de verrichtingen vast te leggen, zodat ze binnenkort op internet te zien zullen zijn. Ook is er vandaag weer een gevarieerd aanbod aan huishoudelijke apparten, waaronder diverse koffiezetapparaten, waaronder drie Senseo’s. Terwijl een poging wordt gedaan een Senseo open te krijgen, wordt op de twee tafels daarnaast aan klokken gewerkt. “O, wat ben ik blij”, roept de eigenares van één van de twee uit als deze het weer blijkt te doen. Behalve de afdeling elektra heeft ook de naaister het druk. De Repair Cafénaaimachine is nieuw voor haar, maar gelukkig kent de eigenares van het mininaaimachientje dit type en weet ze haar op weg te helpen. Tekenend voor het Repair Café, waar samenwerking centraal staat en vaak in overleg een oplossing voor problemen gevonden wordt. Typerend voor de Schilderswijk: het aantal ter reparatie aangeboden fietsen bedraagt ditmaal nul.

 Het volgende Repair Café is op zaterdag 21 april van 11-13 uur in stadsboerderij ‘t Waaygat, Havenkade 75, Scheveningen.