Het Repair Café in Transvaal

 

Op zaterdag 14 januari was het Repair Café neergestreken in Stadsboerderij De Woelige Stal in Wijkpark Transvaal. Het was minder druk dan op het eerste Haagse Repair Café, in de binnenstad, maar dat was te verwachten.

 

Toch kregen de reparateurs weer een bont geheel aan klussen aangeboden. Hoe vaak zouden ze een kettingzaag onder handen hebben gehad? Ze konden hem niet repareren – de koppeling bleek helemaal versleten te zijn – maar konden de eigenaar wel vertellen welk onderdeel hij bij de fabrikant moest bestellen.

Opmerkelijk veel reparatieverzoeken hadden betrekking op elektronische apparatuur. De tot zwijgen gekomen versterker van uw verslaggever bleek het op mysterieuze wijze ineens weer te doen toen de reparateur hem inschakelde. “Hoe heb je hem meegenomen”?, wilde hij weten. “Op de fiets? Ja, dat is goed voor zo’n apparaat.”

Geamuseerde verbazing was er ook toen een defecte dvd-speler werd opengeschroefd. De eigenaar had zelf een extra weerstand op de printplaat gesoldeerd, in de – onjuiste – veronderstelling daarmee het probleem op te lossen. “U heeft een heel nieuw circuit gecreëerd!”, luidde het commentaar van de reparateur.

De eigenaar van een cd-wisselaar kon gelukkig wel geholpen worden. “Een prima initiatief, dit Repair Café”, zei hij blij. “In welke winkel kan je nou nog terecht voor dit soort reparaties?”

De slappe aandrijfsnaar van zijn speler werd vervangen. Niet dat het Repair Café-team over een voorraad aandrijfsnaren in alle soorten en maten beschikt, maar de Wecycle-bak bood uitkomst. In elke stadsboerderij kunnen defecte huishoudelijke apparaten worden ingeleverd. In de Wecycle-bak van De Woelige Stad werd een cd-speler gevonden waarvan in elk geval de aandrijfsnaar nog goed was.

De bak bevatte trouwens nog meer verrassingen. Een afgedankte naaimachine bleek heel eenvoudig te repareren te zijn, en werd ter plekke toegevoegd aan de collectie van het Repair Café. Helaas werd op de diensten van de naaister dit keer geen beroep gedaan.

 

Een zogeheten glaszekering voor de ter reparatie aangeboden computermonitor bevatte de bak helaas níet. Maar de eigenaar was dolblij dat hij nu wist wat het probleem was. Hij vermoedde al dat de zekering defect was, maar had hem niet kunnen vinden.

Sommige dingen zíjn gewoon niet te repareren. Van een transistorradio model jaren ’60 was de schuif van de volumeregelaar afgebroken. Een lijmpoging mocht niet baten. “Dat is het nadeel van kunststof”, legde reparateur John uit. “Zacht plastic wordt in de loop van de tijd hard. Maar u kunt het volume gelukkig nog wel regelen, met een koffieroerstaafje of zo.”

En zo bracht ieder elektronisch apparaat zijn eigen uitdaging met zich mee. Simpele klussen als het vastzetten van een fietsslot, een kapot deksel van een koffieperculator en de reparatie van een kookwekker (“Eens kijken of we hem open kunnen maken zonder hem te slopen”) vormden een welkome afwisseling.

Twee vitale senioren uit Voorburg konden er geen genoeg van krijgen. Ze hadden niets te repareren, maar kwamen gewoon om te kijken.

Wilt u ook komen kijken? Of heeft u iets te repareren?

Het volgende Repair Café is op woensdag 15 februari, 14.30 – 16.30 uur in Stadsboerderij  Landzigt, Aristoteleslaan 143, Leidschenveen. En 2½ week later, op 3 maart, vindt u de reparateurs van 11.00-13.00 uur in wijkcentrum ‘De Kronkel’ in het Westeinde.